gezond Kattenvoer

Wat is goede kattenvoeding? (droogvoer)

Natuurlijke kattenvoeding (droogvoer)

Kattenvoer kan je bijna overal kopen. Hierdoor zijn er ook veel merken beschikbaar dat je bijna door al het aanbod niet meer weet welk kattenvoer je het beste kan kopen. In deze blog gaan we dieper in wat goede kattenvoeding is en uit welke bestandsdelen deze bestaan

Goed droogvoer voor katten

Je kent ze wel: de kattenbrokjes. Als je aan kattenvoeding denkt, denk je als eerste aan brokjes (droogvoer). Maar wat in nou een goede kattenbrok? Wat heeft een kat nodig en waar moet je op letten als je droogvoer voor je kat wilt kopen?

Hoog in eiwitten

Eiwitten zijn voor katten de belangrijkste voedingsbron. Het is hierdoor belangrijk dat het droogvoer voor voor katten uit ongeveer 45% uit eiwitten bestaat. Katten halen namelijk meer dan 50% van hun energie uit eiwitten. Ook dragen eiwitten bij aan het onderhouden van de huid, de organen en de spieren van de kat. Vervolgens is het goed om te kijken uit welke bestandsdelen deze eiwitten gewonnen worden. Het is hierbij belangrijk dat de eiwitten gewonnen worden uit dierlijke producten of desnoods dierlijk meel zoals kalkoenmeel.

Vetten

Veel mensen zien vet als iets slechts, maar vet heeft juist vele voordelen die essentieel zijn voor katten en mensen. Vet zorgt voornamelijk voor de smakelijkheid van de brok en voor de textuur. Vet bevat iets meer dan twee keer zoveel kcal dan eiwitten of koolhydraten, maar betekent niet meteen dat ze slecht zijn. Vet zorgt namelijk voor veel energie voor het metabolische proces, energie voor het voortbewegen, het groei proces van de kat en zorgt er voor dat het lichaamstemperatuur van de kat op peil blijft. Ook is vitamine A en D oplosbaas in vet. Vet zorgt voor een mooie en glanzende vacht van de kat. 

Als je kijkt naar waar de vetten vandaan komen is het belangrijk dat er zalmolie in zit. In zalmolie zitten essentiële Omega-3 en Omega-6 vetzuren die zorgen voor de gezonde huis en glanzende vacht.

Verse zalm

EXTRA laag in koolhydraten

Koolhydraten is een bestanddeel wat katten in het wild eigenlijk niet nodig hebben. Ze halen maar ongeveer 2% van hun energie uit koolhydraten. Koolhydraten zijn voor katten geen essentiële voedingsbron, maar de glucose vorming wel. Een goede droogvoer bestaat uit gemiddeld 15% koolhydraten. Als het droogvoer uit teveel koolhydraten bestaat en flink is aangevuld met kunstmatige geur, kleur en smaakstoffen wordt je kat snel te dik. Dit komt omdat je kat het te lekker vindt en geen voldaan honger gevoel krijgt van het eten van de brokjes. Dit komt omdat katten veel eiwitten nodig hebben en soms pas stoppen met eten totdat ze de hoeveelheid eiwitten bereikt hebben. 

Het is voor een kat beter dat de koolhydraten niet gewonnen worden uit aardappel of graan, maar uit bijvoorbeeld gele erwten. Gele erwten zijn namelijk een langzame koolhydraat waardoor de kat langer vol zit en zich kan uithouden.

Heb je vragen over natuurlijke kattenvoeding? Stel ze gerust!
Of wil je meer leesvoer over natuurlijke katten? Catmoneo heeft veel blogs over diverse onderwerpen.

3 gedachten over “Wat is goede kattenvoeding? (droogvoer)”

  1. Dit artikel geeft echt waardevol inzicht in wat goed droogvoer voor katten moet bevatten. Het benadrukken van het belang van eiwitten en het type eiwitten dat in het voer aanwezig moet zijn, samen met de informatie over vetten en koolhydraten, is zeer informatief. Het is geweldig om te weten waar je op moet letten bij het kiezen van voedsel voor je harige vrienden. Bedankt voor het delen van deze nuttige informatie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven